Duraklama ve Park Etme Kuralları
Trafik kurallarından bir diğeri de durma, duraklama ve park etmedir. Bu kurallar göz ardı edildiğinde büyük bir sıkıntıya neden olabilir. Durma duraklama ve park etme birbirinden ayrı başlıklardır. Park etme araçların durma ve duraklama halleri dışında uzun süreli olarak bekletilmek üzere bırakılmasıdır. Duraklama yolcu indirip bindirmek, yük yüklemek veya boşaltmak amacı ile kısa süre içerisinde durmaktır.
Duraklama da alınacak tedbirler trafik kuralları içerisinde belirlenmiştir. Bu süreçte en uygun yerin seçilmesi, bulunulan şeritte en fazla bir yer işgal edilmesi, banketten yararlanılması, duraklama amacı uzun süre beklemeyi gerektirir ise park etme kuralları içerisinde alınacak önlemlerin alınması, diğer araç ve yayaların geçişinin engellenmemesi gerekir.
Duraklama Noktaları Nasıl Belirlenir?
Duraklamanın yasak olduğu yerler belirli trafik işaret ve levhalarıyla belirlenmiş olup bunun yanı sıra kavşaklarda, tünellerde, rampalar da, otobüs tramvay ve taksi durakları gibi alanlarda duraklamak yasaktır. Bununla birlikte park etmede alınacak kurallar da belirlenmiştir. El freni ile tespit, eğimli yollarda emniyet açısından geri vitese takma, güvenliğin sağlanabilmesi açısından tekerleklerin enişte hem çıkışta arka taraflarına uygun takoz konulması sayılabilir.
Trafik güvenliğini ve akışını engellemek için park etmenin yasak olduğu alanlar mevcuttur. Bu alanlar park etmenin trafik işaretleri ile yasaklandığı yerler, geçiş yolları önü ve arkası, yangın musluklarını her iki yönden 5 metre mesafesi, kamu hizmeti yapan yolcu duraklarına 15 metre mesafe, park etmiş araçların çıkışına engel olacak şekilde, zorunlu haller dışında yerleşim yerleri dışındaki karayollarından, yaya yollarında, alt ve üst geçitler gibi bir çok alanda park edilemez.