Trafik İşaretleri
Trafik işaretleri karayollarında yasak, tehlike, bilgi işaretleri olmak üzere üç bölümden oluşur. Elle verilen işaretler ve levhalar demiryollarında, şamandıra ve ışık işaretleri deniz yollarında, hava yollarında ise çeşitli sinyal levhaları ve ışıklandırmalar bulunur. Trafik işaretleri yollar boyunca gerekli yerlere trafiği düzenlemek için kurulan özel imli levhalardan oluşur.
Trafik işaretleri içerisinde tehlike uyarı işaretleri yaklaşık 52 farklı levha ve işaretten oluşur. Bu trafik işaretleri sürüş sırasında karşımıza çıkabilecek yol veya çevre etkenlerine bağlı tehlikelere karşı bizleri koruma amaçlıdır. Bu kategori içerisinde trafik tanzim işaretleri yol güvenliğini sağlanması için sürücülere getirilmiş yasak ve kısıtlamaları ifade eden işaretlerdir.
Trafik İşaretlerinin Amaç ve Kapsamı
Trafik işaretleri çeşitleri içerisinde bilgi tabelaları, uyarı işaretleri, yapım bakım ve onarım işaretleri, otoyol levhaları, tanzim levhaları, figür ve panel tabelaları, durma ve park etme işaretleri bulunur. Trafik işaretleri genel olarak sürüş esnasında güvenliğimizi sağlayan tabelalar olmakla birlikte hareket halinde olduğumuz yolun farklı bir yönüyle ilgili bir tehlikeyi bildirirler.
Sürücü ehliyet belgesi ne sahip olanlar ya da sürücü adaylarının tamamı trafik işaretleri konusunda en yüksek bilgi birikime sahip olmaları gerekir. Her bir trafik işaretinin sürüş güvenliği ve can güvenliğine büyük katkısı bulunur. Sürüş esnasında yol üzerinde önümüze çıkabilecek olan tehlikeli ya da yol ile ilgili bilgilendirme yapan trafik işaretleri her an her daim yaşanabilecek olumsuzlukların önüne geçmemizi sağlar.