Geçme Kuralları (Sollama Kuralları)
Hayatımız boyunca verdiğimiz birçok önemli kararlar içinde en önemlileri içerisinde ilk sıralarda belki de öndeki aracı geçme kararlarıdır. Hayatımızda önemli kararları verirken uzun uzun düşünür ona göre hareket ederiz. Fakat bir aracı sollamak için çok kısa bir sürede karar verir ve uygularız. Aslında bu uygulama oluşabilecek ya da meydana çıkabilecek bir hata da hayatımıza mahal olabilir.
Yavaş gittiğini düşündüğümüz önümüzdeki araçları geçmek, zaman zaman o kadar da basit bir iş olmadığı görülür. Genel olarak sürücülerin çoğu gidişle gelişli bir yolda ya da tek yönlü bir yolda öndeki araçları bir an önce geçmek için fırsat kollar. İyi bir görüş açısı olmadığı durumlarda kendisini bekleyen tehlikeleri sollamaya karar vermeden önce göremez.
Sollama Yaparken Nelere Dikkat Edilmelidir?
Ani olarak karar verilen sollamalarda karşıdan gelen araçla yüz yüze kalınır. Bu durumlarda mesafenin yeterli olabileceği durumlarda hızı artırıp sollamayı tamamlar ya da vazgeçip yavaşlar şehrimize geri döneriz. Sollama ya da sollama kararı verme durumlarında sabırlı olan sürücüler her daim kazanır. Sollama yaparken genel olarak önümüzdeki araçla mesafemizin yeterli olması ortalama en az iki saniye uzaklıkta olunmalıdır. Öndeki araca çok yakın gitmek ve görüş açısı tam olmadan aynı hızlarda sollamaya çalışmak sürenin uzamasına ve karşıdan gelebilecek araçla çarpışma tehlikesine yol açar.
Arkasını göremediğiniz viraj, tepe üstü, tünel, kavşak, yaya geçidi ve benzer düz çizgili yol işaretleri ile belirtilmiş güzergahlarda sollama yapmak yasak ve tehlikelidir. Tüm şartların can güvenliği ve uygunluğu kontrol edildikten sonra sollama işlemi yapılmalı ve sollamayı bitirebileceğiniz yere kadar görüş mesafenizin iyi olması gereklidir. Sollama kararını vermekle birlikte önce sinyal vermeli daha sonra aynalardan kontrol edilerek feride çıkış yapılmalıdır. Sollama esnasında gerekli gördüğünüzde korna ve selektörle uyarı yapmak fayda sağlayabilir.